Hva skal til for at flyktninger og innvandrere blir mer uavhengig og klarer seg selv? Konferansen vil presentere hvordan innvandrere og flyktninger får et sterkere fotfeste i arbeidsmarkedet og flyktningers psykiske helse er sentralt et livsmestringsperspektiv.
Hvordan påvirker midlertidige tillatelser integreringen for ukrainske flyktninger? - og hva tenker flyktningene selv om fremtiden? I dette åpningsforedraget får vi et nærblikk på de midlertidige oppholdstillatelsene, og hvordan det former både kommunenes respons og flyktningenes egne planer for fremtiden.
Guri Tyldum har fulgt ukrainske flyktningers møte med Norge tett de siste tre årene. Basert på feltarbeid i 16 kommuner, analyser av registerdata og en spørreundersøkelse til alle Norske kommuner har hun sammen med kolleger på Fafo beskrevet sentrale utfordringer kommunene står i møte med denne gruppen, og hvordan flykningene selv opplever de mulighetene de får. Hun sammenligner også ukrainske flyktningers erfaringer i ulike land – og har intervjuet ukrainere i Sverige, Polen, Tyskland, Italia og Nederland.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har foreslått endringer i integreringsloven. Forslagene følger opp Meld. St. 17 (2023-2024) Om integreringspolitikken. Stille krav og stille opp, evalueringer av regelverket og lærdommer fra håndteringen av de høye ankomstene av fordrevne fra Ukraina. Endringene foreslås blant annet for å styrke arbeidsrettingen av introduksjonsprogram som skal kvalifisere for arbeid, og for å legge til rette for at flere skal kunne gjennomføre videregående opplæring innenfor rammene av introduksjonsprogrammet. De foreslåtte endringene har også som mål å bidra til et klarere og enklere regelverk. Innlegget vil legge vekt på hva disse endringene har å si for kommunen og fylkeskommunen.
Arbeidslivet er nøkkelen til vellykket integrering, men mange innvandrere møter store utfordringer når de forsøker å komme inn på arbeidsmarkedet. Innvandrere har høyere arbeidsledighet enn resten av befolkningen, mange jobber i lavtlønnede stillinger og hele 40% av innvandrere i Norge jobber i stillinger de er overkvalifiserte for.
Dette skyldes blant annet systematiske hindre i form av høye språkkrav i stillingsutlysninger, manglende godkjenning av utenlandsk utdanning og erfaring, og diskriminering under rekrutteringsprosesser. For kvinner med innvandrerbakgrunn forsterkes utfordringene, da de på toppen av dette ofte møtes med kulturelle forventninger som binder dem til hjemmet. Vi dykker ned i hvordan disse barrierene utspiller seg om hva vi kan gjøre for å bryte dem ned."
Hvilken "bagasje" av hendelser har flyktninger med seg fra sitt hjemland? Og i lys av dette, hvordan kan flyktninger bli integrert i Norge i et mestringsperspektiv? Foredraget vil videre presentere faktorer i integreringsarbeidet som er viktig for god psykisk helse.
Håkon Stenmark, konstituert senterleder RVTS.
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har i 2025 tildelt Mangfoldsprisen til bedrifter som kan vise til fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet. Tildelingen er statens utmerkelse for å bla. annet fremme etnisk mangfold, bedre bruken av innvandreres kompetanse og øke rekrutteringen.
IKEA - vinner av prisen for store bedrifter. Bedriften utmerker seg ved sin systematiske, målrettede og vedvarende innsats for mangfold og inkludering. Ikea har egne tiltak for karriereutvikling, og ser på mangfoldet som en businessfordel som bidrar til økt kreativitet. Ansatte kan for eksempel bidra til at utstillingene i varehuset tilpasses kundegruppen i nærmiljøet. Juryen anser IKEA som en ledestjerne for andre virksomheter.
Coop Extra Sjøvegan - Vinner av prisen for klassen små bedrifter. De vant prisen for har gjort seg bemerket i lokalmiljøet på grunn av sitt engasjement for mangfold og inkludering. De tar imot deltakere på språk- og arbeidspraksis, og flere har fått jobb i butikken i etterkant. Butikksjefen er aktiv for å skape et positivt og inkluderende arbeidsmiljø. Det har gitt dem flere kunder med annen etnisitet enn norsk, og vareutvalget i butikken tilpasses mangfoldet blant kundene.
Hvordan kan vi sørge for at integreringen av migranter blir vellykket? I dette foredraget vil Annelise Ly utfordre oss til å reflektere over hva vi kan gjøre for å lede, samarbeide og veilede effektivt med mennesker som ikke deler vårt språk og kulturelle bakgrunn. Gjennom en dypere forståelse av integrering som en to veis prosess, vil vi utforske praktiske tiltak og strategier som kan bidra til å bygge bro mellom ulike samfunn og skape et inkluderende miljø for alle.
Annelise er en anerkjent forsker og foredragsholder innen tematikken kommunikasjon og kulturforskjeller på arbeidsplassen, global/multikulturell ledelse, interkulturell kompetanse/ kulturell intelligens og mangfold og inkludering. Hun er også styremedlem i Vestland Krysskulturell Brobyggertjeneste.
Å få tak i nok arbeidskraft er en utfordring. Da må vi mobilisere den arbeidskraften som står utenfor arbeidslivet. Dette har NAV Narvik lyktes med gjennom lanseringen av gullbilletten. Gullbilletten er en pakke tiltak med kombinasjon av lønns- og mentortilskudd for å hjelpe de som hadde et ekstra behov for bistand fra NAV for å komme ut i ordinært arbeid. Et fantastisk initiativ for raskere og mer effektiv rekruttering og som har gitt resultater. Nav sin initiativrike leder, Rudi André Olsen vil trekke inn flere viktige momenter i deres arbeid med flyktninger:
Livsmestring handler også om hvordan få og beholde et arbeide i det ordinære arbeidsmarkedet. Hvordan kan da bedrifter være en ressurs og viktig aktør for minoritetsgrupper, slik at de blir godt integrert? Hvilke metoder bidrar til de gode prosessene og hvilken gevinst får bedriften ut av dette?
Foredraget vil trekk fram viktige spørsmål vi søker svar på:
Forankring i ledelsen: Hvordan ledere kan gå foran og bygge en inkluderende bedriftskultur.
Konkretisering av mål: Praktiske eksempler på hvordan bedrifter kan sette mål for mangfold og utvikle opplæringsprogrammer som støtter inkludering.
Inkluderende rekrutteringsprosesser: Verktøy og metoder for å sikre at rekrutteringinkluderer talenter fra underrepresenterte grupper.
Partnerskap med inkluderingsaktører: Hvorfor samarbeid med NAV og tiltaksbedrifter er en vinn-vinn-strategi.
Kultur og evaluering: Hvordan skape en arbeidskultur som ikke bare inkluderer, men også sikrer langsiktig suksess.
Karriereveiledere møter daglig flerkulturelle veisøkere og man vet at veiledningssamtaler med flyktninger og innvandrere kan være utfordrende både når det gjelder språk-, kultur- og systemforståelse. Hva skal til for å få en velykket karriereveiledning? Foredraget vil legge vekt på hvordan sikre språkforståelse, systemforståelse og kulturforståelse og samtidig holde seg til etiske retningslinjer (litt om etiske utfordringer og dilemmaer i flerkulturelle veiledninger).
Karrieresenteret i Østfold har karriereveiledere med solid fagkompetanse, er sertifiserte i flere karriereverktøy, og har lang erfaring med både karriereveiledning og kursvirksomhet. De kjennetegnes av stor grad av empati, åpenhet, tillitsskapende evner og profesjonalitet.
Årets konferansier er Ingeborg Lykseth. Hun er utdannet innen psykiatri og hun er sertifisert Co-active coach fra CTI (Coaches Training Institute). Hun har også har et års tilleggsutdannelse med CTI Leadership Training fra Spania. Hun har gjennom sin mangfoldige bakgrunn stor bredde i sin fagkrets, fra psykiatri og coaching, til filmregi og som prosessleder på workshops, som foredragsholder og som inspirator. Hun har utviklet og etablert et helt unikt og sammesatt program med elementer fra flere av disse fagfeltene, FROG Online Identity. Ingeborg ble i 2012 kåret til årets sosiale entprenør av FERD-konsernet.