Hvordan arbeider vi i møte med Skolevegring og ufrivillig skolefravær? Konferansen vil presentere tema som; psykisk helse i skolen, skoleangst, foreldreperspektivet, og tidlig indentifisering og tiltak i skolen. Vi har invitert de fremst spesialister og forskere på området til med foredrag på konferansen.
Konferansier til neste år i Tromsø er Rolf Øistein Barmann -Jenssen. Han enhetsleder for Pedagogisk psykologisk tjeneste i Tromsø kommune. Han har jobbet som lærer og spesialpedagog i 20 år, rektor i 13 år og de siste 5 årene som leder for PP-tjenesten i Tromsø. Han sitter også i styret for Faglig råd for PP-tjenesten nasjonalt.
Skolevegring er svært hemmende for barn og ungdom som opplever problemet. For mange er vegringen noe som utvikler seg over tid. Mens hjelp og behandling først settes i verk etter at problemet har fått «vokse seg stort». Foredraget setter fokus på risikofaktorer og identifisering Videre vil et system for identifikasjon og intervensjon bli diskutert.
Jo Magne er spesialist i klinisk psykologi og har en doktorgrad fra NTNU i psykologi (2014). Hans forskning har konsentrert seg på å se sammenhengen mellom psykososiale risikofaktorer og skolefravær samt beskriver behandling av ungdommer med sosial fobi. Han mottok prisen for årets doktorgrad av Norsk Psykologforening i 2015
Et godt foreldresamarbeid fører til større grad av tilhørighet og opplevelse av sammenheng mellom hjem og skole. Men hvordan opplever foresatte til barn som strever med ufrivillig skolefravær, samarbeidet med skole og hjelpeapparat?
Og hvorfor svikter skolen barn og unge som strever med ufrivillig skolefravær?
Professor Marie-Lisbet Amundsen ved Universitet i Sørøst -Norge har de senere årene forsket på skolevegringsproblematikk. Hun har også intervjuet foresatte til barn som strever med skolevegring. Fra tidligere har hun tjue års erfaring fra praksisfeltet som spesialpedagog og pedagogisk-psykologisk rådgiver med spisskompetanse i forhold til barn, unge og voksne med sammensatte lærevansker og sosiale- og emosjonelle vansker.
Er ufrivillig skolefravær så komplekst som vi skal ha det til? Hvorfor oppstår det og hva kan vi gjøre? Daglig leder i Ungoppvekst AS, Sara Eline Eide vil i dette foredraget belyse ulike sider av ufrivillig skolefravær og gi konkrete tips til tilnærming. Noen problemstillinger som blir tatt opp er:
-Hvordan opplever barnet og ungdommen sitt egetskolefravær?
-Hvordan har foreldrene det i prosessen?
-Hva er handlingsrommet til skolen og læreren?
Hver enkelt skolefraværssak er unik og trenger sin egen tilnærming. Likevel er det noen grunnleggende elementer som må være på plass for å forstå, og løse fraværet. Dette vil du få innblikk igjennom dette foredraget.
Skolevegring påvirker barn og unge – og familien rundt. Mange foreldre kjenner seg maktesløse eller mislykket når barnet ikke klarer å møte opp på skolen og man slipper opp for virkemidler tross velmenende råd fra mange hold. – Foreldrekapasiteten reduseres når man setter alt inn på å hjelpe den man er glad i. Pårørendesenterene varsler at de ukentlig har kontaktet med foreldre som forteller om skam, maktesløshet og sorg for barnet og for egen del - over livet som "blir satt på vent» De er mye alene om å bære byrden om å få barnet tilbake på skolen, selv om instanser er involvert. De prøver alle muligheter, men blir kraftesløse.
Vi har invitert Anne Torill Brimsø som jobber på Pårørendesenteret i Stavanger og som (skriver/ eller skrevet) en masteroppgave som har et pårørendeperspektiv til de som sliter med skolevegring. Masteroppgaven stiller spørsmålet og søker svar på: Hva trenger pårørende for å ivareta seg selv og egne behov?