Sykefraværet vokser - hvordan håndterer vi dette? En konferanse om lederskapet og oppfølging, den vanskelige sykefraværssamtalen og det juridiske handlingsrommet ved kompliserte sykefraværssaker.
Sykefraværet har vokst de siste årene og koster virksomheter betydelige summer. Dette har stor innvirkning på både arbeidsmiljø og drift. Få med deg et åpningsinnlegg med praktiske eksempler og hvordan konkrete verktøy kan gjøre nærvær- og sykefraværsarbeidet til en naturlig og effektiv del av virksomheten.
Sam Sorodi har praktisk erfaring fra over 20 år som leder, toppleder, rådgiver og coach, til å hjelpe organisasjoner med god nærvær- og sykefraværsoppfølging.
Hvordan fungerer sykelønnsordningen egentlig, og hvorfor er det viktig å ha en god forståelse av den når man jobber med sykefravær?
I dette foredraget får deltakerne en grundig gjennomgang av de viktigste prinsippene i sykelønnsordningen, slik at de kan bruke denne kunnskapen til å jobbe mer målrettet og effektivt med sykefravær i sine organisasjoner. Dette foredraget legger et solid grunnlag for de påfølgende sesjonene, og gir deltakerne trygghet i sitt arbeid med sykefravær og tilrettelegging.
Hans Christoffer Aargaard Terjesen er en av landets mest ettertraktede foredragsholdere på dette området. Han skal snart gi ut en ny bok om hvordan ledere kan møte ansatte som rammes av alvorlig sykdom, skade eller livskriser – på en måte som virkelig hjelper. Boken “Lederens 10. nøkler til god håndtering av sykemeldte” bygger på Terjesens doktorgrad og fyller et stort kunnskapshull i norsk arbeidsliv: Hva gjør de beste lederne når en medarbeider blir alvorlig syk – og hva skjer når det går galt? Gjennom ti konkrete nøkler viser han hvordan ledere kan gjøre en reell forskjell.
Arbeid gir mening og mestring, men vi får høre at vi må jobbe stadig lenge, bli mer effektive og færre hender til å løse oppgavene. Samtidig kjenner flere på mer tidspress og utilstrekkelighetsfølelse. Hvordan tar vi vare på de folka vi har og hvordan tar vi vare på oss selv?
Få med deg et praktisk foredrag om hvordan vi bør innrette oss for å bygge en psykisk helsefremmende arbeidsplass. Vi vil se på hvordan vi bør balansere mellom jobb og fritid, hvordan du tar vare på deg i medgang og motgang på jobb og hvordan du bygger kapasitet til å takle morgendagens utfordringer.
Hvilke handlingsrom har vi som leder når sykefraværet vokser på grunn av psykiske helse? Hvordan man kan navigere seg i de juridiske rammene som tilretteleggingsplikt og medvirkningsplikt for å håndtere dette. Foredraget vil trekke fram vikitge spørsmål vi søker svar på?
1. Tilretteleggingsplikten - hvor langt kan og bør arbeidsgiver strekke seg?
2. Medvirkningsplikt - hva kan vi forvente av arbeidstaker - særlig i konfliktsakene - hvordan sikre en god dialog.
3. Når er nok nok? Håndering av langvarige sykefravær og de som er «av og på»
4. Arbeidsrettslige perspektiver - tilpasset dine daglige utfordringer.
Hvordan bør arbeidsgivere håndtere kompliserte sykefraværsaker? Hvilke sykefravær er mer vanskelige å forholde seg til? Terje Andersen vil her innledningsvis presentere hvilke type sykemeldinger som kjennetegnes som mer kompliserte og ta oss med i en dialog rundt disse områdene.
Da er det tid for god mat og nettverksbygging. Hotellets 3- retters middag blir servert.
Mer informajson kommer.
Kan kunnskapen om "beste praksis" gjøre noe med sykefraværet? Sykefraværet kan ikke kontrolleres, men det finnes kontrollerbare aktiviteter som kan gjøre noe med dette. Hva kjennetegner de organisasjonene som er dyktige på sykefraværsoppfølging, og hvilke grep gjør de som lykkes over tid? I dette innlegget viser leder av Peopleatwork; Anders Sætre hvordan vi kan lære av de beste.
Organisasjonen Peopleatwork kan vise til gode resultater gjennom sine metoder for å få sykefraværet ned. Men ikke bare få sykefraværet ned, men også metoder for at fraværet forblir lavt. Et eksempel på dette er Halden kommune som kan vise til en besparelse på 12. Millioner ved å benytte seg Peopleatwork sine tjenester.
Hva skjer når du eller en av dine ansatte går på en smell? Når man har tøyd strikken for langt over tid, og kjenner på avmakt og og utbrenthet? Hva kan vi gjøre og hva bør vi være obs på? Hva er psykologiske og fysiologiske stressreaksjoner, og hvordan påvirker det arbeidsevne og velvære? Dette foredraget vil videre se nærmere på:
1. Hva er emosjonelle belastninger ved jobb?
2. Hvilke type jobber er mest utsatt?
3. Hva kan du gjøre hvis du merker at du er inne i en dårlig spiral?
4. Hva er utbrenthet? Hvem blir utbrent? Og hva er god hjelp og sykefraværsoppfølging ved utbrenthet?
Sam Sarodi har over 20 års erfaring som topp- og mellomleder, og erfaring med coaching, veiledning og rådgivning av mennesker i forskjellige jobb- og livssituasjoner. Han har en master i verdibasert ledelse, en bachelor i psykologi, med fordypning i organisasjonspsykologi, høgskole utdanning i IT og er sertifisert Coach. Han driver et eget selskap som tilbyr kurs og veiledning i forhold til sykefraværsoppfølging.