Er skolen forberedt på alvorlige hendelser som vold, trusler og kriser? Har vi på på plass det som kreves av beredskapsmessige hensyn? Konferansen vil gi råd og veiledning for hva lovverket og myndighetene krever av skolen og hvordan man jobber forebyggende i praksis.
PST åpner konferansen og vil presentere ulike problemstillinger PST møter når mindreårige og andre sårbare grupper radikaliseres til ekstremisme. Siv Sørensen fra Politiets sikkerhetstjeneste er utdannet kriminolog og jobber som spesialrådgiver i PST innen kontraterrorfeltet. Hun har jobbet mye med fenomener knyttet til radikalisering, ekstremisme og psykiske lidelser.
Hvordan bør skolene tenke beredskap i et endret trusselbilde? Hvordan oppstår økt risiko i skolen og er skolen forberedt når dette skjer?
Professor Bjørn Ivar Kruke er ekspert på samfunnssikkerhet og risikovurdering. Han har bred erfaring med å studere og utvikle strategier for beredskap og krisehåndtering. Hans forskning fokuserer på hvordan samfunnet kan forberede seg på og håndtere ulike type kriser og hvordan vi kan styrke sikkerheten og beredskapen i norske skoler.
Februar i 2025 skjedde denne alvorlige hendelsen på Campus Risbergska i Örebro. Ti mennesker mistet livet og seks personer ble skadet. Hundrevis av elever og ansatte ved skolen ble kastet ut i en krise. Hvordan kan en skoleledelse håndtere en slik situasjon? For oss i Örebro vil det alltid være et før og et etter 4. februar 2025, sier Mikael Blom, rektor for den yrkesfaglig utdanning ved Campus Risbergska. Han vil gi oss et bilde av hvordan skoleledelsen blir berørt av en slik kritisk situasjon, men også dele hvordan praktisk krisehåndtering ble gjennomført.
Hva må skolene ha på plass for å være tilstrekkelig dimensjonert når det gjelder skoleberedskap? Mehrbod Nasseri, beredskapsrådgiver ved Utdanningsetaten i Oslo, vil i sitt innlegg belyse hvordan skolene kan styrke sitt helhetlige beredskapssystem. Gjennom konkrete eksempler og erfaringer fra Osloskolen, deler han innsikt i hvordan systematisk arbeid med beredskap kan skape tryggere skolemiljøer for elever og ansatte.
Mer info kommer
Med en kombinasjon av humor, varme og engasjement vil den kjente journalisten og forfatter; Kadafi Zaman avslutte dagens program. Gjennom sitt foredrag vil han gi oss et innsiktsfull men også et reflektert innlegg rundt viktige tema. Med 20 års erfaring som journalist har Zaman en god erfaring med tidsaktuelle og viktige hendelser som berører oss alle.
Som programleder for den prisbelønte dokumentarserien “Norge bak fasaden” har Kadafi gitt seerne dyp innsikt i skjulte sider av det norske samfunnet.
Da er det tid for god mat og nettverksbygging. Hotellets 3- retters middag blir servert med drikke.
Årets konferansier ønsker oss velkommen til dag 2 av konferansen
Christine Huseby Torjussen er fylkesberedskapssjef og direktør for samfunnssikkerhet- og beredskapsstaben hos Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.
Skoleeier skal ha rutiner for oppfølging av involverte etter alvorlige hendelser i skolen. Oppfølgingen må tilpasses avhengig av om det er en mindre alvorlige hendelse, en alvorlige hendelser eller en svært alvorlige hendelse. Oppfølging er blant annet viktig for å redusere risiko for negative psykiske etterreaksjoner. I dette foredraget vil Lillevik se nærmere på hvorfor slike reaksjoner kan oppstå og hvordan de kan forebygges og håndteres.
Politiet har en rolle knyttet til skoler. Både før, under og etter alvorlige hendelser. Hvilke forventninger kan skolen ha til Politiets rolle her? Hvordan kan samspillet fungere i de ulike fasene ved alvorlige hendelser. Politimester i Oslo politidistrikt, Ida Melbo Øystese vil med sin omfattende bakgrunn innen juss og ledelse ta oss med gjennom Politiets rolle i slike situasjoner.
Er skolen forberedt på alvorlige hendelser som vold, trusler og kriser? - vi inviterer til debatt! Det er både viktig og nødvendig å snakke om beredskapen i skolen slik den ser ut nå. Vi har invitert noen av konferansens foredragsholdere til å delta på debatten og vi vil trekke fram noen viktige problemstillinger i debatten:
- Hva er de største utfordringene skoler står overfor når det gjelder beredskap og sikkerhet, og hvordan kan disse overvinnes?
- Hva er de mest effektive tiltakene for å sikre elevenes og ansattes sikkerhet?
- Hvordan kan skolen implementere beredskapsplaner som er både effektive og praktiske i en hektisk skolehverdag?
- Hva er rollen til statsforvalteren i å støtte skoler med beredskapsplanlegging og krisehåndtering?
- Hva er de juridiske aspektene ved skoleberedskap, og hvordan kan skoleledere sikre at de overholder alle relevante lover og forskrifter?